Hoe ziet het werk er uit van

de verpleegkundig centralist

De verpleegkundig centralist op de meldkamer weet onder druk de juiste informatie boven tafel te krijgen om beslissingen te nemen over de inzet van de ambulance en op afstand de juiste instructies te geven. Verpleegkundige kennis helpt bij het hanteren van het protocol.

De verpleegkundig centralist staat aan het begin van elke hulpverlening. In twee minuten tijd moet de centralist de juiste informatie vergaren en verwerken om de juiste beslissing te nemen over de inzet van de ambulance. Is er een ambulance nodig of niet? Moet het met spoed of is er meer tijd? Terwijl de ambulance vaak al onderweg is, geeft de centralist instructies aan de beller en probeert de centralist aanvullende informatie voor het team op de ambulance te krijgen.

De verpleegkundig centralist neemt volgens een strak protocol de regie op het gesprek. Een verpleegkundige achtergrond helpt om binnen het protocol voldoende beeld bij de situatie te krijgen. Daarnaast heb je overzicht op de beschikbaarheid van ambulances rondom de melding. Kortom: de centralist is iemand die onder druk inzicht en overzicht krijgt om het begin van de hulpverlening te starten.

Samenwerken
Als verpleegkundig centralist voor UMCG Ambulancezorg werk je samen met collega’s van andere diensten en van politie en brandweer in de Meldkamer Noord Nederland in Drachten. Je dienst bestaat  uit de aanname van de meldingen en  de uitgifte van ambulanceritten voor spoed, dan wel planbare ambulancezorg. Samen met je collega’s zorg je ervoor dat iedereen overal en altijd de juiste zorg ontvangt.

Als centralist sta je aan het begin van elke hulpverlening. Bij 112-meldingen speelt er vaak veel emotie aan de andere kant van de lijn. Het is belangrijk om dan het hoofd koel te houden, de regie op het gesprek te nemen en volgens protocol de vragen te doorlopen die nodig zijn om beslissingen te nemen over de inzet van de ambulance en instructies te kunnen geven. Meestal weet je niet hoe een hulpverlening afloopt.

Bij vacatures
Om verpleegkundig centralist te worden, heb je een verpleegkundige opleiding op minimaal MBO-niveau 4. Het is ook een functie die je naast het beroep als ambulanceverpleegkundige kunt uitoefenen. Bij een sollicitatie kijken we als eerste of je in het profiel van de centralist past door middel van een gesprek, een praktijkgericht assessment en eventueel een capaciteitenanalyse.

Kandidaten die we aannemen, krijgen een intern inwerktraject en vervolgens volg je de opleiding tot verpleegkundig centralist. Hierin doe je kennis en vaardigheden op die nodig zijn om het gehele proces van indiceren tot adviseren goed te laten verlopen. Aan het einde van de opleiding ben je bekwaam om zelfstandig het vak van verpleegkundig centralist uit te oefenen.

Ben je eenmaal gediplomeerd, dan blijf je actief bezig met je eigen vakmanschap. Dit gebeurt door een uitgebreid scholingsaanbod. Sleutelwoord hierin is regie. Dat houdt in dat je als medewerker zelf verantwoordelijkheid neemt voor het onderhouden van je eigen vakmanschap. Als werkgever ondersteunen we je hierbij door het bieden van de benodigde scholingen en faciliteiten.