Hoe ziet het werk er uit van

de ambulanceverpleegkundige

De ambulanceverpleegkundige is een ervaren, gespecialiseerde verpleegkundige die in staat is om overal en altijd de juiste beslissingen te nemen en handelingen te verrichten voor de patiënt.

De ambulanceverpleegkundige vormt samen met de chauffeur een goed opgeleid en op elkaar ingespeeld team dat in staat is om altijd en overal de beste zorg te leveren. Hij of zij heeft de lead in de zorgverlening en handelt in onvoorspelbare situaties volgens de juiste procedures en op basis van eigen kennis en ervaring. Kortom: de ambulanceverpleegkundige is een goed opgeleide zorgverlener, een teamspeler en iemand die snel beslissingen kan nemen en verantwoordelijkheid kan dragen.

Als ambulanceverpleegkundige ben je elke werkdag opnieuw verantwoordelijk voor de dagelijkse controle van alle medische apparatuur en medicatie in de ambulance. Als de pieper gaat, lees je op het scherm van de auto de bijzonderheden van de melding. Je onderhoudt contact met de meldkamer over aanvullende informatie en bespreekt met de chauffeur wat je ter plaatse kunt verwachten en welke apparatuur je mee naar binnen neemt. Ondertussen loop je in je hoofd de verschillende protocollen door voor situaties die je mogelijk aan denkt te treffen.

Teamwork
Tijdens de inzet word je  geassisteerd door de chauffeur. In sommige gevallen voer je ter plaatse al behandelingen uit die in het ziekenhuis opvolging krijgen. Ondertussen zorgen jullie samen dat het slachtoffer en de omstanders gerust gesteld worden en pas je je houding, toon en woorden aan op de situatie.

Als de patiënt vervoerd moet worden, blijf jij gedurende de rit achterin om de patiënt gerust te stellen, lichaamsfuncties te bewaken en zo nodig onderweg nog medische handelingen te verrichten. In het ziekenhuis draag je de patiënt over. Na de inzet zorg je er voor de administratieve afhandeling van de rit. Daarna zorg je ervoor dat alle medische voorraden in de ambulance weer aangevuld worden en dat alles weer tiptop in orde is voor als de pieper opnieuw gaat.

Bij vacatures
Om ambulanceverpleegkundige te worden, moet je minimaal MBO verpleegkunde hebben en een opleiding tot gespecialiseerd verpleegkundige op de SEH, IC of Anesthesie.  Ook heb je enkele jaren werkervaring als gespecialiseerd verpleegkundige. Via een maatwerk aanpak is de opleiding sinds kort ook mogelijk voor verpleegkundigen met een CCU achtergrond.

Bij een sollicitatie kijken we als eerste of je in het profiel van de ambulanceverpleegkundige past door middel van een gesprek, een assessment en eventueel een capaciteitenanalyse. Het assessment bestaat uit een aantal praktijkgerichte casussen, voorbehouden handelingen en een casusbespreking.

Kandidaten die we aannemen, krijgen een opleiding tot ambulanceverpleegkundige. Hier leer je snel kritieke gezondheidsbelemmeringen te ontdekken en te behandelen. Naast het methodisch handelen is ook ruim aandacht voor niet-technische vaardigheden. Aan het einde van de opleiding ben je bekwaam om zelfstandig het vak van ambulanceverpleegkundige uit te oefenen.

Verantwoordelijkheid voor je eigen werk
Ben je eenmaal gediplomeerd, dan blijf je actief bezig met je eigen vakmanschap. Dit gebeurt door een periodiek praktijkgericht assessment en een uitgebreid scholingsaanbod in onze opleidingscatalogus. Sleutelwoord hierin is regie. Dat houdt in dat je als medewerker zelf verantwoordelijkheid neemt voor het onderhouden van je eigen vakmanschap. Als werkgever ondersteunen we je hierbij door het bieden van de benodigde scholingen en faciliteiten.

Dezelfde regie zien we ook terug als het gaat om het maken van het dienstrooster. Je zorgt er samen met je collega’s voor dat het dienstrooster gevuld is. Hierbij kun je kiezen uit verschillende diensten, zodat je een rooster krijgt dat zoveel mogelijk aansluit bij je werk- privébalans.

Naast je werk als ambulanceverpleegkundige biedt UMCG Ambulancezorg je extra uitdaging en ontwikkelingsmogelijkheden. Je krijgt veel mogelijkheden om je kwaliteiten in te zetten bij projecten en taken die het primaire proces ondersteunen.