Hoe ziet het werk er uit van

de ambulancechauffeur

De ambulancechauffeur weet de ambulance snel en veilig door het verkeer te loodsen en assisteert de ambulanceverpleegkundige bij het medisch handelen.

De ambulancechauffeur vormt samen met de verpleegkundige een goed opgeleid en op elkaar ingespeeld team dat in staat is om altijd en overal de beste zorg te leveren. Daarnaast is hij of zij degene die de ambulance met zijn kostbare lading en soms onder lastige omstandigheden door het verkeer loodst. Kortom: de ambulancechauffeur is een goed opgeleide zorgverlener, een teamspeler en een vakkundig chauffeur.

Als ambulancechauffeur ben je elke werkdag opnieuw verantwoordelijk voor de dagelijkse controle van de ambulance.  Als de pieper gaat, lees je op het scherm van de auto de bijzonderheden van de melding. Ook weet je dan of het gaat om een spoedrit of geplande rit. Gemiddeld bestaat 80 % van het werk uit geplande ritten. Ongeveer 20% is spoedvervoer: de  A1 of A2-ritten. Voor en tijdens de rit onderhoud je contact met de meldkamer over verdere bijzonderheden. Je bespreekt samen met de verpleegkundige wat je bij aankomst kunt verwachten en welke apparatuur je mee naar binnen neemt. Ondertussen zorg je dat je snel maar veilig ter plaatse bent. Je anticipeert op onverwachte gedragingen van andere weggebruikers en weet deze door je positie op de weg en je rijgedrag zelfs te beïnvloeden.

Teamwork
Tijdens de inzet weet je al vooraf welke medische middelen de verpleegkundige waarschijnlijk nodig heeft en leg je deze alvast klaar. Je ondersteunt bij verschillende medische handelingen die aan de verpleegkundige zijn voorbehouden. Ondertussen zorgen jullie samen dat het slachtoffer en de omstanders gerust gesteld worden en pas je je houding, toon en woorden aan op de situatie. Als de patiënt naar een ziekenhuis vervoerd moet worden, kondig jij alvast de bijzonderheden rond de aankomst van de patiënt aan.

Na de inzet zorg je er voor dat het voertuig en de uitrusting weer tiptop in orde zijn voor als de pieper opnieuw gaat. Samen met je collega’s hou je de ambulancepost op orde en zorg je er gezamenlijk voor het schoonhouden ervan.

Bij vacatures
Om ambulancechauffeur te worden, moet je in het bezit zijn van een diploma op MBO-niveau 3, rijbewijs B en C1 en een EHBO-diploma met reanimatie. Zodra blijkt dat je voldoet aan de functie-eisen vindt er een brief- en CV selectie plaats en wordt je eventueel uitgenodigd voor het eerste deel van de selectie, namelijk het sollicitatiegesprek.

Zodra het sollicitatiegesprek positief is, vindt er een assessment plaats en eventueel een capaciteitenanalyse. Het assessment bestaat uit een rijstijlanalyse en een aantal praktijkgerichte casussen.

Kandidaten die we aannemen, krijgen een opleiding tot ambulancechauffeur . De initiële opleiding tot ambulancechauffeur omvat twee taakaccenten. Dat zijn  het medisch assisterende en het vervoerstechnische gedeelte. Het medisch assisteren is geënt op het assisteren van de collega ambulanceverpleegkundige tijdens de zorgverlening aan de patiënt. Uiteraard wordt er tijdens de opleiding de nodige aandacht geschonken aan het rijden in de ambulance. Daarbij gaat het om het verantwoord, comfortabel en veilig rijden met de ambulance, al dan niet met spoed.

Verantwoordelijkheid voor je eigen werk
Ben je eenmaal gediplomeerd, dan blijf je actief bezig met je eigen vakmanschap. Dit gebeurt door een periodiek praktijkgericht assessment en een uitgebreid scholingsaanbod in onze opleidingscatalogus. Sleutelwoord hierin is regie. Dat houdt in dat je als medewerker zelf verantwoordelijkheid neemt voor het onderhouden van je eigen vakmanschap. Als werkgever ondersteunt UMCG Ambulancezorg je hierbij door het aanbieden van de benodigde scholingen en faciliteiten.

Dezelfde eigen verantwoordelijkheid zien we ook terug als het gaat om het maken van het dienstrooster. Je zorgt er samen met je collega’s voor dat het dienstrooster gevuld is. Hierbij kun je kiezen uit verschillende diensten op verschillende ambulanceposten zodat je een rooster krijgt dat zoveel mogelijk aansluit bij je werk- privébalans.

Naast je werk als ambulancechauffeur biedt UMCG Ambulancezorg je extra uitdaging en ontwikkelingsmogelijkheden. Je krijgt veel mogelijkheden om je kwaliteiten in te zetten bij projecten en taken die het primaire proces ondersteunen.